Japan - Reisverslag uit Kyoto, Japan van Sanne en Janneke - WaarBenJij.nu Japan - Reisverslag uit Kyoto, Japan van Sanne en Janneke - WaarBenJij.nu

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Sanne en Janneke

15 December 2009 | Japan, Kyoto

Japan

7 december 's avonds over een grote foodmarket gelopen. Er was een grote openlucht kerk gebouwd, tussen balken waren lichten zo bevestigd alsof het leek of je in een grote kerk stond. Op de achtergrond werd klassieke muziek gedraaid, op een muurtje gaan zitten en even genoten. Later naar het hotel gelopen en een pakket naar Nederland gestuurd, zodat ik nu 8 kilo minder hoef mee te slepen

8 december om kwart voor zeven opgestaan. Taxi genomen naar Shin Kobe Station en om 8:13 vertrok de trein naar Kokura. Op het perron staan hekken met nummers zodat je weet waar je in moet stappen. Achter de hekken staan mannen in uniform die de trein het station in begeleiden. Ze geven tekens en maken een buiging als trein eraan komt. In grootste deel van trein is het gebruik van mobieltjes verboden. Wat gelezen, muziek geluisterd en geslapen. Geen buitenlander gezien. In Kokura moest ik overstappen, stond eerst bij verkeerde deel van station. Toen Beppu niet verscheen op de borden ben ik andere kant opgelopen. Om half 1 stapte ik uit in Beppu, eerst op zoek naar een toilet. Zag niet hoe ik door moest spoelen, zag alleen een apparaatje aan de muur hangen. Na een druk op de knop kwam er watergeluid uit waardoor je beter je kleine boodschap kwijt zou raken. Duurde even voor ik gevonden had hoe ik het geluid moest stoppen, niet veel later ook uitgevonden hoe ik door moest spoelen. Om half 3 vertrok de bus pas weer, dus ben met alle bagage richting zee gelopen. Halverwege vond ik het wel welletjes en ben lekker op een bank in de zon gaan zitten. Omaatje begon tegen me te kletsen in het Engels en bij een kraampje wat fruit gekocht. Eenmaal terug op het station kon ik de halte niet vinden (alles in het Japans), oudere man die bij het station werkt liep eindje met me mee om te laten zien waar ik op moest stappen. Om half drie kwam er geen bus en ik begon hem al een beetje te knijpen, omdat er verder geen bussen meer zouden rijden vandaag. Negen minuten later kwam er gelukkig toch nog de bus richting Aso station. Rit duurde bijna twee uur en het uitzicht was erg mooi. Door een groot aantal gaten in de grond in de buurt van Beppu stijgt stoom op. Het gloeiend hete water wordt gebruikt voor verwarmen van badhuizen, huizen en zelfs ovens. Overal waar ik keek in buurt van Beppu zag ik wel ergens een grote stoomwolk uit de grond komen. Iets voor half 5 stapte ik uit in Senomoto, bij een tankstation/ wegrestaurant. Had niet het idee dat er ergens een dorpje was. Gevraagd aan man waar ik het hotel kon vinden, nog geen 10 minuten later was ik er. Toen ze me aan zagen komen lopen werden de deuren geoped door vrouwen in kimono en een man legde mijn bagage op een kar. Hij liep met me mee naar mijn kamer en gaf een plattegrond van het complex. Meteen naar natuurlijk warmwater buitenbad gelopen. Was verkocht en ben meteen teruggelopen om handdoek en toiletspullen te halen. Niet veel later keek ik vanuit het bubbelbad naar de zonsondergang. Daarvoor had ik me uitgekleed en zag twee vrouwen zich douchen op krukjes in ruimte buiten. Liep daar ook maar naar binnen en aangezien er alleen een koude douche vrij was heb ik me snel afgespoeld en ben in bad gaan liggen. Kreeg snel in de gaten dat dat niet helemaal de bedoeling was; te laat. Andere twee vrouwtjes gingen even later in een ander bad zitten. Heerlijk gebubbeld, buiten het badje afgekoeld en gedoucht. Eenmaal terug op de kamer mijn kimono en kamerjas aangetrokken. Om 7 uur naar diner gelopen, voordat je ruimte met rieten matten betreed moet je je slippers uittrekken. Zat alleen aan een volgedekte tafel, aan drie andere tafels zaten nog andere mensen in zelfde kleding. Kleine hele vis gegeten, paardenvlees geprobeerd en nog meer lekkere hapjes. Bediening vond het wel grappig dat ik me af en toe geen raad wist met de gerechten. Veel gereisd vandaag, maar heerlijk genoten

9 december om half 9 ontbeten. Om 11 uur vertrok ik met de bus naar Aso, bus is een lijnbus en sightseeingbus. Eerst reden we naar station Aso en vanaf station reden we als sightseeing bus naar Mount Aso. Bij aankomst kregen we eerst een lunch. Zat met oud Japans stel en twee meiden uit Taiwan aan tafel, zij spraken goed engels gelukkig. Na de lunch met een kabelbaan naar boven gegaan. Kregen korting omdat het helaas bewolkt was en we niks zouden kunnen zien boven. Dat viel gelukkig nog wel mee, zagen helaas niet het groene meer in de krater maar er kwamen wel grote witte wolken uit. Mount Aso bestaat uit vijf vulkanische kegels, van de vijf pieken is Daikanbo met 940 meter het hoogste. De berg Nakadake is actief en hieruit kwamen die witte wolken met zwaveldamp en witte gassen. Rondje gelopen en met de kabelbaan weer terug naar beneden. Half uur later stapte ik uit bij station Aso en heb daar wat koffie gedronken. Mijn bus vertrok om vier uur weer en bij aankomst in het hotel meteen naar bad gelopen. Dit keer wel netjes een douche genomen en grondig geboend, daarna heerlijk in het warme water gaan liggen. Om 7 uur in kimono naar het diner gelopen, dit keer in een grote ruimte met veel tafels. Wederom heerlijk gegeten, vandaag geen paard maar kip gegeten. Had voor diner massage geregeld, dus om 8 uur kwam er een man naar mijn kamer. Wilde kimono uittrekken, maar dat was niet helemaal de bedoeling. Moest eerst op mijn zij gaan liggen en met een handdoekje onder zijn vingers kreeg ik 40 minuten een heerlijke massage. Jammer dat het mistig was vandaag, maar toch erg blij dat ik een keer een vulkaan van dichtbij heb gezien. Heerlijk ontspannen einde van de dag..

10 december om half 9 heerlijk ontbeten. Broodjes, eitje, fruit en lekker bakkie koffie. Om 11:19 vertrok de bus, werd om half 11 gebeld dat uitchecken voor 10 uur moet geburen. Spullen gepakt en alvast naar het busstation gelopen, personeel zwaaide al vanuit winkel. Om kwart over 1 was ik weer op Beppu station, trein ging pas om 16:22. Om 17:14 was ik in Hiroshima, hotel lag gelukkig niet ver van het station. Tas neergezet en via tunnel bij het station naar zuidkant gewandeld. Stukje door het centrum gewandeld en via waterkant weer terug naar het station. Bij het hotel gevraagd hoe ik morgen het beste naar Hiroshima Peace Park kan gaan. Voor 500 yen een kaartje gekocht met een code, waardoor ik op de kamer zoveel films kon kijken als ik wilde. Twee films later in slaap gevallen..

11 december om 7 uur opgestaan. In de lobby samen met veel zakenmensen een simpele ontbijtje geuttigd. Vanaf het station met de bus naar het Peace Park gereden. Als je de bus instapt kijk je voor op een bord welk nummer staat aangeven, als je uitstapt betaal je het bedrag voor bij de chauffeur wat er bij je nummer staat. Hoe langer je blijft zitten hoe meer het bedrag oploopt dat bij je nummer staat. Eerst door het park gewandeld, behoorlijk indrukwekkend. Bij Cenotaaf worden slachtoffers van atoombom herdacht, even verderop staat het Kindervredesmonument met in de vitrines ernaast papieren vogels. Aan andere kant van de rivier staat de A-bomkoepel, het is het enige gebouw wat is overgebleven. De vredesvlam brandt vlakbij Cenotaaf en zal pas gedoofd worden als alle nucleaire wapens van de aarde zijn verdwenen. Aan het begin van het park staat het Peace Memorial Museum, de gevolgen van de bom zijn te zien aan de hand van foto's, video's en persoonlijke bezittingen. Een maquette laat zien hoe de stad er voor de bom uitzag en een andere laat zien hoe het na de bom er uitziet (een rode bal boven de stad geeft aan waar de bom is ontploft). Buiten op bankje even alles op me in laten werken en daarna naar Hiroshima Castle gewandeld. In 1589 is kasteel gebouwd, maar is door de bom verwoest. In 1985 is het gereconstrueerd. Vanaf bovenste verdieping kun je uitkijken over een deel van de stad. Door het centrum teruggewandeld naar het station, tas uit de kluis gehaald en op een overdekt terras wat gedronken. Om tien voor acht vertrok de trein naar Kyoto en ongeveer twee uur later stapte ik uit. Met behulp van een kleine kaart geprobeerd om het station te vinden, vanaf het moment dat ik wegliep van het station had ik al het gevoel dat ik niet goed liep. Na 200 meter omgedraaid en om het station heen gelopen. Gelukkig zat er nog iemand achter de receptie en vrouwtje liep met me mee naar boven. Voordat we trap op gingen moesten schoenen uit en er stonden slippers klaar om aan te trekken. Kamer is Japanse stijl, dus rieten matten met klein tafeltje en stoelen zonder poten. Matje ligt in de kast en 's avonds moet je je bed opmaken en 's ochtends leg je het weer in de kast. Als een blok in slaap gevallen.

12 december op tijd vertrokken uit het hotel. Heb geen maaltijden in Ryokan (Japanse stijl hotel) en moest dus ergens een ontbijtje halen. Ben eerst naar station gegaan en zonder reservering kon ik in lokale trein naar Shiga stappen. Dit weekend ga ik bij team van Chaine kijken en ze spelen in Shiga Kenritsu Gym. Klein station en bij een restaurantje gevraagd waar de hal was. Blijkt dus het hele district Shiga te heten en moest ik dus niet in het dorpje zelf zijn. Er werd een jongen bijgehaald en ze hebben voor me gebeld om te vragen waar de hal precies zou zijn. Heerlijke noodlessoep gegeten en weer met de trein richting Kyoto gereden. 20 minuten later uitgestapt in Otsukiyo en koffie gedronken in een barretje. Personeel vertelde dat ik waarschijnlijk aan overkant van de weg moest zijn in grote hal. Na de koffie naar hal gewandeld, veel sporten maar geen volleybalwedstrijd. Zij stuurden me naar een gebouw naast honkbalstadion, vrouwtje liep voor me uit naar een receptie (schoenen uit, slippers aan) maar daar hadden ze geen idee. Uiteindelijk snel teruggewandeld naar treinstation en een oudere taxichauffeur zei na lang twijfelen wel te weten waar ik moest zijn. Vertrouwde het niet helemaal maar er zat weinig anders op. Twintig minuten later stond ik precies op tijd voor de goede hal. Manager van Denso (volleybalteam) wachtte me op en ik liep met hem mee naar binnen. Wedstrijd begon bijna, maar goed dat ik veel te vroeg was vertrokken. Leuke wedstrijd om te zien en na de wedstrijd Chaine een dikke knuffel gegeven. Volgende wedstrijd ook nog gekeken en afgesproken om 's avonds koffie te gaan drinken bij Chaine. Vroeg bij parkeerplaats (bij de hal) waar ik het Royal Oak Hotel kon vinden; uitleggen ging niet heel soepel maar uiteindelijk bood jongen aan om me te brengen. Erg aardig en twee uur te vroeg stond ik voor het hotel. wat gegeten in de buurt, aan het water rondgewandeld en om 7 uur met Chaine koffie gaan drinken. Erg leuk om bij te kletsen en mee naar het hotel gelopen. Ontzettend groot, chique hotel en uiteindelijk blijven slapen op haar veel te grote kamer met twee grote bedden. Tijd gekletst en slapen was geen probleem zonder mijn vertrouwde matje

13 december tanden gepoetst met hotelsetje en om 9 uur naar buiten gelopen over het dikke tapijt. Richting hal gewandeld en in een parkje gaan zitten. Lekker weer en wat gelezen op een bankje. Eerst andere wedstrijd gekeken tussen publiek van een van de teams. Wel lachwekkend om te zien hoe het publiek bezig wordt gehouden. Om 3 uur begon wedstrijd van Chaine, vijfsetter en erg leuke wedstrijd om te kijken. Meegelopen naar kleedkamer en samen richting bus gewandeld. Nog met Amerikaanse speelster, haar vriend en tolk gekletst. Afscheid genomen van Chaine en gevraagd welke richting station was. Tolk wilde al iets gaan regelen omdat ik anders zou verdwalen misschien. Eindje lopen naar het station, maar veilig aangekomen. Wat noodles gehaald om in hotel op te eten en een wasje gedaan. Had per ongeluk eerst alles in droger gedaan die niet meer uit ging totdat het programma was afgelopen. Daarna vieze, warme was in wasmachine gedaan en even later opgehangen in mijn kamer. Morgen Kyoto maar eens gaan verkennen

14 december om iets over 9 opgestaan. Opgefrist, aangekleed en tasje ingepakt. Zoektocht naar Duty Free warenhuis geslaagd, maar uiteindelijk niks gekocht. Ontbijtje bij Starbucks genuttigd en daarna richting Higashiyamaku gelopen. Net buiten het winkelgebied door Yasakaheiligdom binnen gekomen. In Kyoto lopen nog redelijk wat vrouwen rond in traditionele kimono. Naar Ryozen Kannon gegaan, een 24 meter hoge betonnen beeld bij de Kodai-ji tempel. Het beeld is opgedragen aan Japanse soldaten die om zijn gekomen in de tweede wereldoorlog. Bij de Yasakapagode kwam ik mijn buurman uit het hotel tegen. Pagode is gebouwd uit resten van een boeddhistische tempel, helaas gesloten. Via oude straatjes aangekomen bij Kiyomizutempel; tempel is meer dan 1000 jaar oud. Via wandelpaden naar beneden gelopen en op weg terug naar het hotel gegeten bij een restaurantje. In het hotel in de "woonkamer" beneden gezeten. Wat geschreven, gedronken en tv gekeken. Veel gewandeld vandaag; was wel de moeite waard.

• 15 December 2009 - 10:16

Nel:

Rock on!

• 15 December 2009 - 17:10

Jan Bisschops:

hallo janneke .ik volg je nog steeds via internet . maar nu is het kort dag ,dat je weer thuis komt . als je je verveeld .kun jij wel een boek gaan schrijven .daar wil ik er wel een van hebben.met die ervaring die jij hebt meegemaakt kun je wel blijven lezen . ik wens jou nog een fijne dagen daar zo ver weg. v.l.j

• 15 December 2009 - 18:24

Jan:

He 10uske,
    nog dik 2 weken te gaan, nog maar niet aftellen maar ndj's genieten!!

• 15 December 2009 - 21:44

Hanneke:

Altijd weer leuk je ervaringen te lezen, doe Chaine de groeten! (als je haar nog ziet.)

• 16 December 2009 - 13:59

René En Leni:

Het blijft leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt. Stiekem zitten we hier wel een beetje jaloers te zijnop jouw avonturen. Janneke, geniet nog van de tijd die je rest in Japan.

Een dikke knuffel uit St Tunnis

• 26 December 2009 - 18:15

Tante Ger En Oom Jan:

Hallo Janneke,

Wat een geweldig avontuur en je verhalen en foto,s erbij zijn magnifiek. We volgen je tot de laatste dag.
    We wensen je daar een prettige Kerst en tot ziens in Holland.
    Groetjes uit Cuijk.