Part 1: Van Sapa naar CatBa island - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Sanne en Janneke - WaarBenJij.nu Part 1: Van Sapa naar CatBa island - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Sanne en Janneke - WaarBenJij.nu

Part 1: Van Sapa naar CatBa island

Blijf op de hoogte en volg Sanne en Janneke

07 Augustus 2012 | Vietnam, Hanoi

31 juli
Bah de wekker ging wel erg vroeg dit keer! Bus van 6:30 naar Sapa. Gelukkig hadden Iris en Simon plaatsen vrij gehouden anders hadden we nooit normaal in de Minivan kunnen zitten! Lokale mensen eruit gezet omdat wij lekker dure tickets betalen en zij indien plek voor een dubbeltje mee mogen. Lekker opgepropt op de vierzitsbank achterin, nog een paar Duitse jongens en locals voorin gingen we naar Sapa. Spannend want hier had Sanne zich erg op verheugd. De rit zou volgens de ticketverkoop 6 uur duren.... We zullen zien.
Aangezien het regenseizoen is en we al veel regen in onze vakantie hebben gevoeld, hebben we er nu de gevolgen van gezien. Gister onwijs veel onweer en regen, vandaag overspoelde rijstvelden en verloren oogst! Rotsen en modder waren naar beneden gekomen die de wegen blokkeerden.  Niet de eerste keer dat het gebeurde in Vietnam want de trucks stonden al klaar om wegen redelijk begaanbaar te maken.
In onze bus zaten heel wat lokale mensen die niet lekker waren, de een was zanger(12jaar) en dus ochtendbraken,  de ander had wagenziekte en nog iemand had poepslippers! Je kunt je voorstellen hoe gezellig wij het hadden door deze voorstelling in 4D (geur, kleur, werkelijkheid). Tussen de middag ergens soep en loempia's gegeten, de Duitse jongens ontmoet en erachter gekomen dat we we na 6 uur nog lang niet in Sapa zijn! Eenmaal in de vallei van Sapa aangekomen was het uitzicht onwerkelijke mooi! Rivieren, watervallen, giga groene bergen en
rijst terrassen . De weg was slecht en daardoor af en toe flink afzien achterin, maar de omgeving verzachtte de pijn.
Sapa! Eindelijk aangekomen, met zijn 6en biertje gedronken in de zon! Die hadden we al lang niet gezien. Zalig die warmte en dat licht. Gedag gezegd tegen de Duitse jongen mannen en wij met vieren hotel gezocht. Jip en Iris leidden ons de weg terwijl de "langen" Sanne en Simon de Hmong dames die rondleidingen naar hun dorpen wilden verkopen tot ergernis aan toe probeerde weg te jagen.
Heerlijk in Queen hotel in gecheckt en opgefrist. Afgesproken om happy hour te vieren next door. Lekker gepoold en enkele mojito's verder werd het tijd om te gaan eten.
Indian it was, super afsluiting van zo' n overweldigende rit.

1 aug
Werden wakker van het geschreeuw van buiten. Al om 6 uur staan Hmong vrouwtjes met dertig paraat om nieuwe toeristenbussen aan te vallen. Een meevaller is dat ze alleen nieuwe toeristen lastigvallen. Om negen uur opgestaan en bij een 'bakery' ontbeten, toch fijn die Franse invloeden. Scooter gehuurd voor 6 dollar en op naar het tankstation. Gister was het uitzicht zo overweldigend dat we het nu wel eens echt wilden bekijken in plaats vanachter vies busraampje. We zagen mensen uit de bergen komen die behoorlijk nat geregend waren, dus poncho's al in de aanslag.. Geen overbodige luxe bleek later, kleine stop om te schuilen. Toeristen die ons in hadden gehaald kwamen we vijf minuten later met staart tussen de benen weer tegen op weg naar Sapa. Wij besloten stug door te gaan, dat bleek absoluut de moeite waard te zijn. Al redelijk snel hadden we uitzicht op de Fransipan; met 3143 meter het hoogste punt van Vietnam. We reden langs de Thac Bac/ Silver Falls (waterval). Na lange slingerwegen met af en toe erg slecht wegdek kwamen we uit in het dal. Gestopt om via een oude hangbrug naar de overkant te lopen naar mooie rijstvelden en een prachtig iuitzicht om ons heen met bergen en watervallen. Ons weg vervolgd en bij een dorp met 1 verharde y-splitsing lunch gegeten. Weer terug richting Sapa en weer redelijk snel gestopt. Naar beneden geklauterd en voet gezet op ons eerste echte privestrandje. Een snelstromend riviertje door en over de stenen. Even tot rust gekomen en alles op ons in laten werken. Heerlijk even een moment van bezinning. Ontzettend veel foto's gemaakt vandaag, na elke bocht zagen we weer iets anders dat nog ongelooflijker was. Van bovenaf was het dal zo ver weg dat je met moeite de rijstvelden kon onderscheiden, het leek wel een schilderij dat perfect geordend was. Wat een indrukwekkende dag. Toen we bij hotel aankwamen zagen we toevallig de Belgen, ff happy hour vieren uiteraard. Zij moesten nog wat dingen regelen, wij gingen eten en ons opfrissen. Tijdens het eten liepen de Duitse jongens langs die bij ons in de bus zaten. We vertelden dat we om half tien hadden afgesproken met Belgen. Dus om half tien zaten twee Duitsers, twee Belgen en twee Nederlanders in een bar. Het lijkt wel  een slecht begin van een mop; er waren eens... Na een paar drankjes met z'n zessen naar karaokebar gelopen. Het ultieme vermaak voor Aziaten. We kregen ons eigen kamertje en het songfestival kon beginnen. Het was echt super lachen, even afgekoeld met drankje in de bar en op naar "huis"... Wat een dag!!!

2 aug
Onzinnig om mee te delen, maar voor verandering weer eens vroeg wakker. Nog beetje snoozen en om 10 uur stonden de Belgen voor onze deur om tassen bij ons neer te zetten. Met z'n vieren over  marktje gewandeld op naar behoorlijk luxe ontbijtplek. Prachtig uitzicht, op de markt heerlijke tomaten, avocado's, fruit en broodjes gekocht. Scooters gehuurd en vandaag andere vallei ingereden. Nog geen vijf minuten later moesten we stoppen bij slagboom, entree betalen om door Hmong dorp te mogen rijden. Lokale mensen reden ons voorbij, dus wij plankgas gevolgd. We passeerden veel toeristen die achter Hmong vrouwtjes aanliepen naar "authentieke" dorpjes, bij eerste dorp zagen we de minibussen met toeristen al staan. We keken elkaar aan; blij dat we die tour niet hebben geboekt. We zagen de rivier schuin onder ons, via zijweggetje, kleine paden door dorpje en hangbrug met gaten er in kwamen we uit bij het perfecte plekje. Ons eigen privestrandje, een rivier die door en over rotsen ging. Heerlijk gezwommen, gedoken, in de zon broodjes gegeten en terug gegaan naar Sapa. Na 60 kilometer en een kleine schuifpartij van de Nederlanders door een riviertje (van waterval) over de weg veilig aangekomen. Een afscheidsdrankje gedaan met Simon en Iris en hen uitgezwaaid. Opgefrist, smoekie gebeld om haar te feliciteren en onszelf getrakteerd op een heerlijk diner. Een van meest gedenkwaardige dagen van de vakantie waarschijnlijk..